Kedvenc összeállításaim

Ez itt nem a reklám helye, szimplán csak érdekességként osztom meg!

Mivel másik hobbim, az erőemelés miatt nem tehetem meg, hogy minden fillérem csak és kizárólag a horgászatra fordítom, ezért horgászcuccaim egy része keveset használt vagy egyáltalán nem használt állapotban, első gazdájától került hozzám (nevezetesen a Black Cat FD 770 és a Tica Cybernetic orsóm). Nem vagyok híve a méregdrága cuccoknak, mert nem egyenesen arányos egy esetlegesen olcsóbb orsó vagy bot az általa képviselt minőséggel és teljesítménnyel. Van például egy Nevis Vantage Catfish botom, amit ráadásul már kicsit át is alakítottam. A botról tudni kell, hogy kevlárszövettel van bevonva a carbon blank, ami egy az egyben a Spro Triple XXX blankja. A bot a végletekig terhelhető, de rendkívül dinamikus, érzékeny a dobósúlyához képest. Ha dobni kell vele, dobásnál teljesen máshogy viselkedik a hirtelen fellépő erőhatás miatt, mint fárasztásnál, amikor is folyamatosan terhelődik a bottest. Egy rendkívül erős, végletekig terhelhető, gerinces de egyben érzékeny bot, aminek a dizájnja ráadásul magasan a legszebb, ezt elfogulatlanság nélkül mondatom. 20 ezer Forintos kategóriában, egy 60 ezres bot tulajdonságaival felvértezve. Szóval ésszel kell vásárolni, ráadásul nem feltétlen idehaza. Ugyanis az itthoni kereskedőket elég sok adónem terheli, plusz mire ideér egy termék, akár több nagykeren is átjut, mindenki rárakja a saját hasznát, a Magyar boltos meg ugye még nyilván még profitálna is egy komolyabb összeget. Így lehet az, hogy egy Warlock NG itthon 90-100 ezer Forint között van, Ausztriából meg bármikor beszerezhető 35-40 ezer Forintért. Nem rossz igaz? És a postaköltség is 2000 HUF kb, GLS hozza házhoz a terméket. Érdemes szétnézni, ha már az internettel ennyire kinyílt a világ. Na de lássuk hát, melyek hőn szeretett összeállításaim, melyekkel csatába indulok a nagybajszúak ellen (ui.: idén Karácsonyra meglepem magam egy Warlok Pro Boje 3,40 m bottal, ezzel bővítve arzenálomat):

Botok: Black Cat Passion Pro II 3,20 300-600 g

Bivalyerős bot, elérhető áron (azért azt nem mondanám, hogy olcsó). A dobósúlyt tekintve egy 400 grammos felső határ is bőven elegendő a mai botok alapanyagait tekintve, bármivel megbírkózhatunk velük. Gondoljunk csak bele, mire képesek a pergető botok... A nehéz behúzóólmokkal való 100 méter körüli dobások miatt volt szükségem nagyobb dobósúlyra. Szintén támogatja a dobástávot a Lowrider Sic gyűrűsor. Az alacsonyfutású gyűrűk lényege abban rejlik, hogy míg egy sima gyűrűsornál az orsó és a keverőgyűrű között nagy a zsinór kilengés, így is növelve a súrlódást és csökkentve a dobástávot, a Lowrider gyűrűk keverőgyűrűje teljesen lefojtja ezt. A zsinór ezután a bottesthez közel, teljesen egyenesen csúszik ki a gyűrűk között. Pergetőbotoknál használták, gondoltam biztos előnyös lesz parti pecára is és nem lőttem mellé. Számomra ez a bot jelenti a legjobb ár-érték arányt. Cseh kollégák 27,5 kilóval tesztelték szárazon az elődjét, a Passion Pro-t, ami az istenért nem akart törni. Én is teszteltem kb. 8 kilóval a Sportex Turbo Cat Spin-el egyetemben. Míg utóbbi karikába hajolva dolgozott (bár még közel sem jártam a teherbírása végénél), a Passion Pro II-nek meg sem kottyant. Egyébként a bot spicce érzékeny és a teste is megtartotta karcsúságát. Stefan Seuß neve a garancia a bot megbízhatóságára...

 

Nevis Vantage Catfish:

Ahogyan már írtam is róla a beharangozóban, ez a bot bizony prémium kategória. Egyetlen pontja, amivel nem értek egyet, az az orsótartó. 1-2 ezer Forinttal drágábban is megvettem volna, ha ez lett volna annak az ára, hogy egy full alumínium orsótartóval szereljék fel. Ez is erős, ez is alu, kivétel a megszorító csavarja. Aki ész nélkül húzza, könnyen megrongálhatja a műanyag meneteket. Én általában külsőm ellenére mindennel óvatosan bánok, ami horgászcucc, így ez a veszély nem fenyeget. Ráadásul ezt a típusu orsótartót sokkal drágább, akár tengeri botokon is alkalmazzák, így nyilván nem egy gagyi alkatrészről van szó, csupán apró fogást próbáltam keresni a boton, ha már másba nem tudok belekötni :) A dizájn káprázatos, a gyűrűbeosztás teljesen egyedi, a blank akciójával tökéletes összhangban van, az egész bot kézzel gyártott és kis példányszámban készült csak. Nekem is már végig kellett telefonálnom az összes boltot, mire találtam egyet, amelyiknek volt raktáron. Ebben a 20-21 ezer Forintos árkategóriában szerintem egy igen komoly értéket képvisel. Beszéltem olyan pecással, aki azért adta el az övét, mert egy 6 kilós harcsát úgy húzott ki, hogy nem is érezte, hogy hal van a horgon. Az enyémet ezzel szemben, amikor megmutattam neki, úgy jellemezte, hogy ez még csak nem is hasonlít arra, ami neki volt. Sem akcióban, sem külalakban. Tehát nem tartom kizártnak, hogy mivel egy limitált példányszámban, kézzel készült botról beszélünk, akár az is előfordulhat, hogy tulajdonságaikban eltér az első pár darab és az utolsó. Vagy összekeverte a Whisper vagy Legacy Catfish botokkal, amik hasonlítanak rá és szintén magas minőséget képviselnek ugyanabban az árkategóriában. Bónuszként azért még egy kis plusz tuningot rányomtam a botra: téli terepmintásra festettem egy speciális festékkel a nyelét, és lekezeltem egy selyemfényű, szintén kopás- és vízálló bevonattal.

Facebook profilomon elérhető pár kép a botról: https://www.facebook.com/devoidofface/media_set?set=a.1060883314004061.1073741827.100002472086905&type=3

Egy hat kilós emelőteszt: https://www.facebook.com/devoidofface/videos/vb.100002472086905/1061519357273790/?type=3&theater

És ilyen lett a nyél:

24297225_1560595094032878_7065589035051809158_o.jpg

 

Orsók: Black Cat 770 FD

Egy igazi, full fém erőmű. 600 méter/0.40 mm zsinórkapacitás, brutális fékerő és minden részletében óriásokra lett tervezve. Egy percig sem fogok aggódni, ha álmaim halát kell fárasztanom vele. Nem mai modell, de találkoztam vele még Stefan Seuß könyvében is. Életreszóló darab. Szerencsém volt, mert használtan vettem, de gyakorlatilag patika állapotban, alig volt benne 3-4 peca. Régi gazdája multiorsóra váltott, ezért bocsátotta áruba ezt a gyöngyszemet, bár annyira nem akart megválni tőle minden áron. Az új ára 60000,- Forint körül mozog, nekem 28000-be került... Ezért is érdemes néha nézelődni a használt cuccok közt is, viszont nagyon körültekintően kell kéz alól vásárolni!

black_cat_02.jpg

 

Tica Cybernetic GG100:

Egy hazánkban méltatlanul lenézett igazi nagyhalas orsó. Magyarországon valamiért elterjedt az a dogma, hogy az orsó az vagy Fin-Nor, vagy Penn SSV. Esetleg még egy párszázezer Forintos Shimano-t még orsóként emlegetnek "nagy" harcsásaink. A Tica Cybernetic után kutatva rengeteg olyan külföldi fórumot találtam, amelyben a TENGERI pecások a Shimano orsókkal emlegetik egy szinten, olcsóbb ára mellett, ami miatt kifejezetten kedvelik. A Tica minden szabadalmát belerakta: halálpontos illesztések, zárt ház, minden alkatrésze kiváló minőségű, precíz, zsinórkapacitása több, mint elegendő (300 méter 0.55-ös zsinórral van kényelmesen tele a dob). Kevesen tudják, de rengeteg szabadalom a Tica nevéhez köthető, mely mai napig egy gyáregységben gyártja orsóit, szigorú ellenőrzések mellett. Ellenben sok nagy, nálunk túlértékelt márkával. Fel kéne már nőni és belátani: akinek buta keze van, az bármit szét tud berhelni! Az orsót tehermentes zsinórfelszedésre találták ki, nyilván egy harcsázó vagy tengeri orsó toleranciája azért nagyobb ilyen téren. De láttam én már Fin-Nor-t is utolsót kattanni... A fárasztás nem arról szól, hogy próbáljuk az orsóval erőszakkal felcsévélni a zsinórt, miközben a bot C alakban a törés határán nyöszörög... Fárasztani igen is tudni kell, bármi legyen a horgunk végén! Egy Penn SSV-t itthon az orsók isteneként tartanak számon, tengeren meg sokáig tartó, valóban komoly erőhatás alatt deformálódnak a menetek a tengelyén. Nyilván idehaza ezt az erőhatást nem fogja megkapni, és számunkra teljesen mindegy, hogy egy Tica, egy Fin-Nor, egy Penn, egy Unicat vagy éppen egy Shimano van a botunkon, mind élethosszig kiszolgálhat minket még ha sok és nagytestű harcsát is fogunk velük. A Cybernetic GG100 egy Magyarországon alulértékelt csúcsminőségű orsó! Ezek a száraz tények.

 

A másik általam imádott összeállítás az a harcsapergető kombó, aminél álmodni sem tudtam volna jobbat és szinte hihetetlen volt, hogy pont összejött a bot árának leakciózása a hal.hu-n és egy megbízható úriember eladási szándéka az orsót illetően, amit rendszeresen karban tartott és alig használta, mivel neki túl nehéz volt. Lentebb linkelek egy videót, amin egy 127 kilós olasz harcsát tép fel a mélyből ugyan ezzel a bottal Dino Ferrari.

Bot: Sportex Turbo Cat Spin 2,70 m 90-160 g

Talán a legszívósabb harcsapergető bot, minden túlzás és elfogultság nélkül. Karcsú bottest, osztott neoprem markolat és nyél, fém orsótartó, a nyél és a markolatok végeinél fém díszítőgyűrű, beágyazott bivalyerős gyűrűk és magas minőségű karbon bottest. Az apró részletekben is látszik, hogy ezt a botot rendkívüli odafigyeléssel tervezték. Az akcióját látni és érezni kell, rajzolni sem lehetne szebbet. A rendkívül erős és nagy dobósúlyú bottest megtartotta érzékenységét és dobásnál, kapásérzékelésnél és csalivezetésnél is támogatja használóját. Mindezek mellett szemet gyönyörködtető látvány, adtak a design-ra is. Egyáltalán nem olcsó, viszont valószínűleg soha nem kell lecserélnem. A botra a gyártó 10 éves "élethossz garanciát" adott.

Orsó: Penn Sargus 5000

Ezt senkinek nem kell bemutatni, aki jártas a harcsapergetésben. Nem könnyű, viszont a bothoz pont passzol, egyensúlyban tartja. Zárt fémház, 9 kg-os rendkívül precíz és letapadásmentes elsőfék, sósvízálló alkatrészek, brutálisan vastag tengely, magas minőségű csapágyak a kívánt helyeken és minden, amit egy jó harcsapergető orsónál el tudunk képzelni. Azért azt hozzá tenném, hogy ez a felszerelés nem mindenkinek megfelelő több órás vagy egész napos dobálásra. Én a fizikumomból adódóan abszolút nem érzem megterhelőnek a huzamos horgászatot vele, de a legtöbb embernek ennél könnyebb összeállításra van szüksége. Tulajdonképpen hazai vizekre túlméretezett szett, de nem akarok aggódni, ha egyszer majd műcsalira érkezik meg a Big-One.


Dino Ferrari 127 kg-s olasz harcsája a Turbo Cat Spin-el.

 

A két bot tesztje azonos, kb. 8 kg-s súllyal. Első képen a Sportex, másodikon a Black Cat bot:

turbo_spin_test_3.jpg

 

black_cat_test.jpg

 

A pergetőbot tesztjének videója. Nem véletlen szólt egyszerre a láncfűrész az emelés ütemével, fater vicces kedvében volt favágási munkálataink közben :)

https://drive.google.com/file/d/0B4gZKTfnw1eKb0xmejVfNWYxMUU/view?usp=sharing