U-Pose (Unterwasserpose)

Nem új keletű dolog a harcsát emelt fenekezős szerelékkel megkínálni egy jó adag puhatestűvel vagy kishallal a horgon. Erre pár éve van egy remek módszer, aminek a lelke egy víz alatti úszótest (őt hívja a szakzsargon U-Pose-nak). A működését megértve először általában mindenki egy csak folyóvízen használható szereléknek tartja, pedig élő kishallal remekül működik tavakon is. A dolog lényege, hogy a kishalat a farka felől tűzzük meg, így mindig előre felé tör és a vastag monofilból (1.00-1.20 mm) kötött előkét nem tudja feltekerni ily módon a főzsinórra.

Nagy előnye még, hogy alkalmazható szakítózsinórral kombinálva nagyobb kőhöz rögzítve a fenéken, így fárasztás során nem lesz ólomsúly a zsinóron. Viszont a felszíni szerelékek bemutatásánál említett behúzó ólommal ugyanúgy bevontatható, mint egy egyszerű bergmanncső.

A szerelék kötése semmi féle rendkívüli alapanyagot nem igényel, csupán egy darab nagy méretű és teherbírású forgót, 1.00-1.20 mm átmérőjű monofil zsinórt vagy erős, nagy kopásállóságú fonott zsinórt ha folyón puhatestűvel szeretnénk vele horgászni, egy U-Pose úszót, kötésvédő szelepgumit, horgokat és esetleg csörgőt kell beszereznünk egy darab szerelék elkészítéséhez. Van, aki külön köti a horogelőkét, én legtöbbször nem variálok, csomó nélkül kötöm egybe az egészet, kivételt képez ez előre megszerelt U-Pose előke, amit 1.00 mm-es monofilra kötöttem viszont az úszótest után egy nagyméretű és teherbírású karabineres forgó van. Ezt az egyet azért szereltem így, hogy folyóvízen horgászva attól függően, milyen csali kerül a horogra, változtathassam az előke típusát.

Első lépésként a monofil egyik végét gyújtó lángjánál megolvasztom és egy kis gömböt formálok a végére, amit majd beakasztok a hármashorog ágainak találkozásába. Ez után egy csomómentes kötéssel rögzítem, majd kötésvédő gumival levédem a kötést. Ugyan ezt megteszem a tartóhoroggal (egyágú, puhatestűnél lehet háromágú is). Ezt követően ha használok, akkor felhúzom a csörgőt, amiben nem hittem igazán, de tényleg rendkívüli módon ingerli a harcsákat. Majd következik az úszótest és a végén felkötjük a forgót (én a the eye nevű csomót alkalmazom). Végül az úszótest két végéhez és a csörgő fölé és alá ütközőket helyezünk és meghatározzuk az úszótest és a horog távolságát, ez nálam olyan 20 cm szokott lenni és nagyjából fél úton de a horoghoz egy kissé közelebb fixálom a csörgőt. Az egész előke hossza 100-120 centiméter.

Az ólmot, forgókapcsot, clips-et mindig csúszóra hagyom, had fusson át rajta a főzsinór. A botot leszúrható bottartóba helyezve felfelé állítom és megfeszítem a zsinórt. Kapásnál a feszes zsinór miatt az akadás azonnali, amit zsinórfeszítés után két kemény behúzással nyugtázok a biztos akadás érdekében.

Ezzel a módszerrel sikeresen horgászhatunk célzottan nagy harcsákra is. Amire érdemes odafigyelni, hogy folyón a zsinórunk a sodrásra a lehető legkisebb mértékben legyen merőleges. Sajnos a nagy harcsák rendkívül óvatosak és megérzik, ahogyan a hosszanti zsinórdarabon megtörik a sodrás, belekap és remegteti. Ne használjunk soha túl nagy horgokat, mert azok természetellenessé teszik a kishal mozgását. Puhatestűnél nyugodtan mehet a fonott zsinór, hiszen ezek nem tudják összegubancolni az előkénket viszont a puhább zsinór miatt előnyösebben lebegteti őket az áramlat. Egy jó harmatgiliszta csokornak még a kapitális példányok sem tudnak ellenállni ezen a szereléken felkínálva.

Milyen helyeken is érdemes bevetni? Nos, folyókon töréseknél, visszaforgóknál, akadók előtt, mederben... Tavakon a visszaforgók kivételével (ha-ha) minden előbb felsorolt helyen. Sokszor nappal is fogós, mivel ez fenék közeli módszer, tehát nem szükséges a harcsának felszínen táplálkoznia ahhoz, hogy felkínált csalinkat elragadja. És mivel a harcsánk nem csak éjszaka éhes, a csalink ha jó helyen és jó időben van, akkor nappal is kellemes meglepetés érhet minket! Nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy a nagy csukák is imádják ezt a fajta felkínálási módot. Tavaly ezt többször is megtapasztaltam de ahogy az interneten láttam pár helyen, nem csak én.

Következzék hát pár videó, melyben a U-Pose szerelék kötését, behordását, felcsalizását és fogósságát demonstrálták nagyobb nevű "kollégáim":



Az alsó videón jól látszik a fárasztások végén, hogy az összes harcsa szájából U-Pose szerelék lóg ki...